Natalie Babbitt - Örök kaland


Hogyan került a kezembe a könyv?

Karácsonyra leptem meg magam vele, miután molyon találkoztam a könyvvel. A könyvből készült film nagy szerelem volt nálam, és szégyen vagy sem, nem tudtam, hogy könyvadaptáció.

Külcsín:

Kellemes a borító kinézete, bár a tartalmat ismerve nem látom egészen megfelelőnek. Nagy meglepetést okozott, hogy annyira vékonyka. Nem régen kölcsönadtam, és szó szerint eltűnt: elbújt két másik könyv között :) A borító elején a kérdést kicsit spoileresnek érzem, bár tény, hogy ez a legnagyobb kérdése a könyvnek.

A történetről:

Winnie Foster egész életében burokban élt, szülei olyan nagyon óvták-védték, így amint az ilyenkor lenni szokott, egyre csak kalandra vágyott, megismerni új helyeket, új embereket. Nem volt igazán gyerekkora, napjai szigorú korlátok között teltek, így egy szép napon megszökött. Persze nem akart ő világgá menni, csak meg akarta tapasztalni, milyen az élet kerítések és óvó tekintetek nélkül. A közeli erdőben egy különös fiatalemberbe botlik egy forrásnál, és olyan titok jut a birtokába, amelyért mások akár ölni is képesek lettek volna.

Véleményem:

A szereplőket nagyon könnyen megszerettem, a Tuck családon érződött a hosszú elszigetelődés, annyira vágytak már arra, hogy valakivel elbeszélgessenek erről a nyomasztó titokról. Örök élet. Örök fiatalság. Halhatatlanság. Azt hiszem sokan örülnénk egy ilyen lehetőségnek. Most úgy élünk, mintha bármelyik napunk az utolsó lenne, de ha végtelen idő állna rendelkezésünkre, tanulásra, utazásra, OLVASÁSRA... :D
Anyaként érzem, mennyire természet ellen való ez, hiszen részei vagyunk egy nagy körforgásnak. Ha mindenki halhatatlan lenne, hamar túlnépesedne a bolygó. Ha viszont csak pár ember lenne halhatatlan, akkor előbb-vagy utóbb zárkózott életet élnénk, hiszen rossz lenne folyton olyan embereket megismerni, akiknek később végig kellene nézni a halálát. A két főszereplőt kivéve mindenki olyan valószerű és logikus. Jesse ahhoz képest, hogy 104 éves, szertelen, gyakran könnyelmű és gyerekes. Winnie pedig fiatal kora ellenére túlságosan is bölcs. Kétségkívül remek páros, kiegészítik egymást. A könyv nyelvezete nagyon szép, rövidsége ellenére tartalmas történet, izgalmas kaland, szórakoztató kikapcsolódás.

– Az életet élni kell, akár hosszú, akár rövid – mondta csöndesen. – Azt kell elfogadni, ami szembejön.

Ajánlom a filmet is:

Csodaszép helyszínen játszódik a történet, a századforduló egyszerűsége, a zöld erdő érintetlen tisztasága, és Walt Disney neve a garancia arra, hogy az egész család jól szórakozhat. Tizenkét év alatt számtalanszor láttam már, de mindig újra és újra elvarázsol; vicces, romantikus, izgalmas és néha könnyfakasztó.

Winnie végre megtapasztalja Jesse oldalán az olyan nagyon vágyott szabadságot és gondtalanságot.

Kiadási adatok (forrás: libri.hu):

Kiadó: EURÓPA KÖNYVKIADÓ KFT.
Oldalak száma: 144
ISBN: 9789630796521
Kiadás éve: 2013
Fordító: Pap Vera-Ágnes


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei


Könyvek, filmek, sorozatok

Amiről megmondom a magamét...

Akik adnak a véleményemre:

Üzemeltető: Blogger.