David Levithan - Nap nap után (Nap nap után #1)


A Blogturné Klub egy nyílt LMBTQ blogturnéval szeretné kifejezni támogatását az idén 20 éves Budapest Pride tiszteletére. Ezen a turnén olyan könyvek vesznek részt, amelyek fő- illetve mellékszereplője leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű vagy queer.

Rendhagyó bejegyzésemben írnék először is egy nagyon sikeres hírességről, aki méltán lehet büszke sikereire, majd pedig egy könyvről, amiben központi téma a másság.

Kamasz éveimből fiatal nővé válásom során ismerkedtem meg ezzel a nagyszerű színésznővel, a Szex és New York örök kedvencemmé avanzsált akkoriban. Friss, fiatalos volt, tele optimizmussal, vidámsággal. Miranda karaktere pedig végtelenül példamutató lett a számomra.  Egy nőies nő, aki határozott, akinek egyszerre fontos a karrierje és a családja is. Megdöbbentett, amikor hallottam, hogy a kétgyermekes Cynthia Nixon elhagyta a férjét, és nyíltan felvállalta, a nőkhöz vonzódik. Barátnőjével azóta már házasok, és közös gyermeket is vállaltak. Bátor nő, aki nem maradt a skatulyában, amit a társadalom ráhúzott. Mert lépni egy nagyot, mert boldog lenni. A karrierje azóta is ível, szívén viseli azoknak a sorsát, akik hozzá hasonlóan nyíltam felvállalják másságukat. tehetsége pedig nem csak a filmvásznon, de a színpadon is kitűnik.


David Levithan - Nap nap után


A borítón a felhős égen száll egy fiú és egy lány. Szabadságot sugall, gondtalanságot, súlytalanságot.

Fülszöveg:

„A" sohasem tudja előre, hogy másnap hol fog ébredni, és kinek a személyiségét fogja felvenni. Már rég beletörődött ebbe, sőt kialakította saját életstratégiáját is: Ne kötődj senkihez! Maradj észrevétlen! Ne avatkozz bele semmibe! Minden megy is a maga útján rendesen, mígnem egy reggel „A" Justin testében ébred, és találkozik a fiú barátnőjével, Rhiannonnal. Attól a pillanattól fogva „A" jól bevált szabályai értelmüket vesztik, mert főhősünk nap nap után a lánnyal akar lenni. David Levithan az írói képzelet új távlatait nyitja meg. A szerző feltárja az olvasó előtt egy magával ragadó történetben „A" életének és szerelmének bonyolultságát, melyből kiderül, vajon Rhiannon képes lesz-e igazán szeretni a mindennap valaki más testében formát öltő „A"-t.

Véleményem:

Egy molyos barátnőm révén került hozzám a regény, felkeltette a borító a figyelmem, így szívesen fogadtam be az elárvult könyvet.
Dream válogatás logós kötetként tényleg álomvilágba csöppenünk. Egy állandóság nélküli világba, ahol minden nap új kezdet "A" számára, aki minden ébredéskor egy újabb testben találja magát. Nagyon nem bonyolódnék bele a szituáció magyarázatába, de mindig saját korú testben találja magát, egy adott államban, és csak egy dolog benne a biztos, amint éjjel elalszik, másnap új helyen, új testben ébred. Némely napokon fiú, máskor lány. Mindez megspékelve a kamaszok lázadásával, szerelmekkel, konfliktusokkal. Egy nap megismer egy lányt, és miatta minden addigi szabályát felrúgva úgy dönt, hogy többet akar az élettől, mint csupán egyetlen szép napot. 

Habár az író törekedett néhol arra, hogy "A"-t egyfajta semleges nemű személyként állítsa be, számomra mégis srácként jelent meg a fejemben. Számára nem jelent gondot a női szerep, a pasi szerep, nem lát különbséget hetero-, vagy homoszexuális kapcsolatok között. Számára csak az érzelem az, ami szerepet játszik.

Bárki szemén keresztül is nézlek, ugyanannak látlak. És ugyanúgy érzek irántad. /130.o/

Rhiannon és "A" kapcsolatának konfliktusai pedig éppen ebből adódtak. Rhiannon számára fontos a család, a barátok, az állandóság és a hagyományos fiú-lány szerepek egy párkapcsolatban.  "A" számára ezek olyan értékek, amelyekkel saját maga soha sem rendelkezett, minden tapasztalata másodkézből fakad. De hisz a szerelemben, az elfogadásban, abban, hogy számára is van jövő, az ő életében is eljön a boldog befejezés.

Tapasztalataim szerint nincs különbség a vágy és a szerelem fajtái között. Nem a neme, hanem az egyénisége alapján szeretek bele valakibe. /141.o/

A könyv fejezetei napokra tagolódnak, amelyekből jobban megismerjük "A"-t, napról napra követhetjük nyomon, hogy lesz benne a változás szeléből lelkekben dúló vad vihar, vágyakozás valami elérhetetlen iránt. A kötet vége felé azonban fordul a kocka és új irányt vesz a történet. Hogy ez egy jó, vagy rossz irány, remélem a következő kötetből kiderül!

Azt hittem, a szerelem mindent legyőz. De a szerelem egymaga nem győzhet le semmit. Minket használ fel eszközül, hogy a nevében győzedelmeskedjünk. /271.o/
Nagyon megszerettem a szereplőket, "A" nagyon szimpatikussá vált, hogy nem használta ki a hatalmát, nem élt vissza különleges helyzetével. Különleges könyv, különleges helyre kerül nem csak a polcomon, de az emlékezetemben is.

Kiadási infók:

Kiadó: Maxim
Megjelent: 2014
Oldalak száma: 312
Megjelent puha és keménytáblás kiadásban is.


Természetesen a megszokott játék sem maradhat el! :) Három nyeremény könyv vár a szerencsés nyertesre: 1 példány Rácz-Stefán Tibor: Fogadj el,  1 példány Ryan Loveless: Ethan és Carter, és 1 példány Becca Prior: A tanítvány.

Alább elolvashatod minden blogger kedvenc LMBT hírességét, közéleti személyiségét, a Te feladatod pedig, hogy beírd a Rafflecopter doboz megfelelő sorába, hogy mely blogon kiről olvashattál.

Figyelem: 72 óra áll rendelkezésre a nyertesnek az értesítő e-mailre válaszolni. Ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Kizárólag magyarországi címre postázunk! Sok szerencsét!


a Rafflecopter giveaway

Állomások:

Július 3.

Július 4.

Július 5.

Július 6.

Július 7.

Július 8.

Július 9.

Július 10.

  • Pastel Blue and Chocolate Cake - Becca Prior: A tanítvány
  • Annie könyves blogja - Jodi Picoult: Gyere haza
  •  CBooks - Tiffany Reisz: Az angyal
  •  A könyv mechanikája - Michael Cunningham: Otthon a világ végén

Július 11.

  • Thinking About You - Marie-Aude Murail: Oh, boy!
  • Kristina blogja - Becca Prior - A tanítvány
  • randomfinny - Madeline Miller: Akhilleusz dala
  • The book world - Rácz-Stefán Tibor: Fogadj el!

Július 12.

  • Könyvspirációk - Becca Prior: A tanítvány
  • Thinking About You - David Levithan - John Green: Will & Will
  • Bibliotheca Fummie - Oscar Wilde: Dorian Grey arcképe
  •  Gabó olvas - Nádasdy Ádám: Vastagbőrű mimóza és David Leavitt: Arkansas

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei


Könyvek, filmek, sorozatok

Amiről megmondom a magamét...

Akik adnak a véleményemre:

Üzemeltető: Blogger.